среда, 6. јун 2012.

DOPIS MEDIJIMA - NESTANAK ZLATIBORSKE ŠUME








UBIJAJU ŠUMU U CENTRU ZLATIBORA


Poštovani,

Obraćam Vam se u vezi sa nezamislivom namerom lokalne (ali i crkvene) vlasti na Zlatiboru da profitira od prodaje zemljišta koje već više od pola stoleća odoleva pokušajima različitih gramzivih interesnih grupa da ga pretvori u građevinsko, profitabilno zemljište, iako ono predstavlja jedinu netaknutu šumsku eko-celinu u centru Zlatibora.


Ovo nije izolovan slučaj u Srbiji, a sve više nevladinih domaćih i međunarodnih organizacija upozorava na opasan porast kršenja i nepridržavanja Zakona o zaštiti javnih dobara i zaštiti životne sredine i Arhuske konvencije. Najsvežiji primer je bahata seča stabala u beogradskim Šumicama zarad izgradnje privatnih objekata, a veoma sličan situaciji na Zlatiboru, bio pokušaj prenamene dela Zvezdarske šume u građevinsko zemljište (2009. godine).

Kada je reč o Zlatiboru, situacija je kritična i preti da nepovratno izmakne kontroli. Stoletna borova šuma i najstariji šumski eko sistem u centru Zlatibora, koji je zbog višegodišnjeg nemara i sistematskog uništenja zelenih površina na ovom području postao i bukvalno poslednja oaza u kojoj žive i jedinstvene životinjske vrste, našao se na udaru bahatih opštinskih moćnika. Reč je o velikoj šumskoj površini koja će zarad komercijalizacije i profita koji Opština ubira biti nepovratno uništena. 

Naime, Skupšinа opštine Čаjetinа je posle nizа godinа rаsprаvа i izmenа, 8. mаrtа 2012. godine, konаčno usvojilа Plаn generаlne regulаcije nаseljenog mestа Čаjetinа sа nаseljenim mestom Zlаtibor, kojim je znаtno prošireno grаđevinsko područje i grаdnjа se nаprаsno dozvoljаvа i nа pаrcelаmа koje su odvаjkаdа, аli i u prvim verzijаmа Plаnа plаnirаne kаo zelene površine, а sve pod pаrolom uređenjа i očuvаnjа ekološkog jedinstvа. Ubrzo po donošenju ovog dokumenta postali smo svedoci aktivnosti za buduću gradnju: zemljište je isparcelisano, mnogobrojna stabla su obeležena i posečena, a u šumu su dovezeni bageri koji velikom brzinom krče put, pripremajući teren za izgradnju infrastrukture.

Tokom prošle nedelje kontaktirana je kancelarija SPC čiji se veliki deo zemlje nalazi upravo u oblasti ovog parka prirode, a koja je odlukom svoje zlatiborske parohije upravo pokrenula prodaju parcela na svom zemljištu i to u svrhu gradnje privatnih objekata. Za sada postoje podaci o 15 parcela koje će sve od reda biti očišćene od drveća i prikopčane na infrastukturu koju je opština ovih dana počela da priprema na napred navedeni način. Međutim, zvaničan odgovor nismo dobili.

Ove nečuvene namere o preparcelizaciji i  izgradnji novih objekata na šumskom zemljištu predstavljaju grubo ignorisanje Koncepta zelenila u planskom području koji je zasnovan na maksimalnom vrednovanju postojećih površina i povećanju optimalne šumovitosti i koji je određen Prostornim planom opštine Čajetina Republičke agencije za prostorno planiranje.

Međutim, način izvođenja ovih diskutabilnih radova je takav da se posečena stabla odmah uklanjaju a panjevi i korenje čupaju i odnose iz šume, kao da je od ogromne važnosti ne ostaviti dokazni materijal o ovoj devastaciji.

Apelujem da ovo shvatite kao poziv za spasavanje čitavog eko sistema centralnog dela Zlatibora, jer posledice ovako obimnog uništenja šume mogu biti drastične. Apelujem na Vas, predstavnike medija, da ovaj apel pronesete dalje, da se zainteresujete za okolnosti pod kojima se ova „legalna“ seča šume na Zlatiboru sprovodi, kako bismo zajedno stvorili šansu da i naša deca uživaju u raskošnim prirodnim lepotama ove planine. 

Obraćam Vam se u ime brojnih porodica čiji pojedini članovi, uključujući i mene, već danima ne mogu mirno da spavaju znajući da jedno ogromno prirodno blago na Zlatiboru nepovratno nestaje i još jednom Vas pozivam da nam pomognete da do toga ne dođe.


S velikim poštovanjem,

IME POZNATO ADMINISTRATORU

* Fotografija: www.novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар