петак, 22. јун 2012.

PRESKOČILI REPUBLIČKU UPRAVU ZA ŠUME

STIGLA JE I FORMALNA POTVRDA IZ UPRAVE ZA ŠUME - Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede: PLAN GENERALNE REGULACIJE NASELJENOG MESTA ČAJETINA SA NASELJENIM MESTOM ZLATIBOR, I FAZA nikada nije dostavljen na upoznavanje i izjašnjavanje niti je Uprava ikada bila obaveštena o javnom izlaganju ovog plana.

 


Do sada je na delu zemljišta koje je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve posečeno više od 100 borova starosti između 50 i 100 godina, što predstavlja štetu koju nikakvo ozeljenjavanje i sađenje mladica ne može popraviti. Na upravo raskrčenom i opustošenom zemljištu uveliko teku pripreme za izgradnju sveštenikove kuće, dok je ostatak crkvenog zemljišta isparcelisan i dat na prodaju zarad izgradnje turističkih i komercijalnih objekata. Bageri neprestano kopaju trasirajući prilazne puteve do budućih parcela, a već se nasipa i glavni put, koji će prema Planu generalne regulacije proći direktno kroz središte šume.




Opravdanje za ovu devastaciju, lokalne i crkvene vlasti na Zlatiboru nalaze u obezbeđivanju finansijskih sredstava za završetak izgradnje zlatiborskog Hrama. Ovakva opravdanja ocenjujemo kao opasna i  nezakonita, jer ni opština Čajetina, a prvenstveno resorna ministarstva i stručne ustanove za zaštitu životne sredine ovakav način profitiranja ne bi smeli da tolerišu!



Нема коментара:

Постави коментар