субота, 16. јун 2012.

BEZ ODGOVORA NA DOPIS - EPARHIJA ŽIČKA U VEZI SA DEVASTACIJOM ZAŠTIĆENOG PRIRODNOG DOBRA


Sa žaljenjem konstatujemo da nam se ni nakon dve nedelje i brojnih telefonskih poziva, niko iz kancelarije Eparhije žičke nije obratio u vezi sa dopisom o nameri njihove zlatiborske parohije da uništi deo Parka prirode koji se nalazi na crkvenoj katastarskoj parceli. Stoga ćemo, uprkos tome što je bio naslovljen na Episkopa lično, smatrati da je dopis ignorisan.

Činjenicu da su se u međuvremenu građevinski radovi u šumi nastavili pojačanim intenzitetom, što je rezultiralo novom sečom više od 100 borovih stabala i kompletnim uklanjanjem njihovih nadzemnih i podzemnih ostataka, tumačimo kao jasan signal da lokalna parohija uživa otvorenu podršku žičke Eparhije u nameri da na vrlo tragičan i nezakonit način obezbedi sredstva neophodna za nastavak gradnje hrama na Zlatiboru.

S tim u vezi, temeljem čl. 17, Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", br. 135/04 i 36/09) i pravima sadržanim u Arhuskoj konvenciji, zahtevamo da se smesta javno obelodane svi planovi o tačnom broju predviđenih i prodatih građevinskih parcela u Parku prirode, dostave na uvid javnosti svi detalji ugovora koji su sklopljeni na štetu  Šumskog kompleksa i biodiverziteta i do daljnjeg obustavi svaka aktivnost na uništavanju Parka prirode.




Нема коментара:

Постави коментар