понедељак, 11. март 2013.

Seci slobodno, šumara ne čekaj! Osim ako želiš da prodaš drva...

Javljeno nam je da je na još jednoj parceli posečeno je oko 70 stabala crnog bora. Prema prvim nezvaničnim informacijama, iz Šumske uprave Zlatibor saznajemo da njihovi radnici nisu izlazili na teren da doznače stabla za seču.

Međutim, kako nam kažu u Odseku za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine Opštinske uprave Čajetina, oni su 20. februara izdali rešenje kojim se odobrava seča, ali bez navođenja tačnog broja stabala, već samo za "neophodan broj stabala koja ometaju izgradnju objekta". Obaveza opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine nije da prebrojava stabla i određuje tačan broj stabala za seču u odnosu na planirani objekat na parceli, njegova obaveza nije ni da tu seču kontroliše, niti da utvrdi da li je posečeno više od dozvoljenog. Šta više, u ovom odseku kažu da, pošto su u pitanju privatne parcele, vlasnici uopšte nisu u obavezi da čekaju na doznačavanje stabala, već je to samo "dobra volja" Srbijašuma kako bi drvna masa mogla da bude puštena u promet.

Dok čekamo da nam dostave papire kojima će pokriti još jednu seču, pitamo se da li će iko reagovati ako se desi da su stabla, ipak, posečena bez doznaka.

Нема коментара:

Постави коментар