уторак, 12. март 2013.

Nastavak - fantomsko rešenje o seči

Iako su nas koliko juče u čajetinskom Odseku za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine uveravali da oni nemaju obavezu da dostavljaju rešenja Šumskoj upravi Zlatibor, a u Šumskoj upravi su nam i tokom vikenda i još jednom rano jutros kazali da ne znaju za najnoviju seču na jednoj od parcela koje je SPC-opština Zlatiborska prodala, rešenje za najnoviju seču je ovog jutra ipak iskrslo!

Dostavljeno je Šumskoj upravi istog datuma kada je izdato (20.02.2013. godine), ako je verovati sumnjivom delovodnom pečatu.


Nakon našeg jučerašnjeg poziva, inspektor za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Čajetina jutros je bila u komunikaciji sa Šumskom upravom i izašla je na teren da sačini zapisnik, ali nam je u razgovoru ponovila da ona "izdaje Rešenje u dva primerka podnosiocu zahteva za seču i da ga ne dostavlja Šumskoj upravi, već da to radi vlasnik parcele".

Sa druge strane, u rešenju (potpisanom od strane istog inspektora) jasno je naglašeno da se obeležavanje stabala za seču i njihovo uklanjanje vrši pod stručnim nadzorom Šumske uprave Zlatibor, JP "Srbijašume", Šumsko gazdinstvo Užice.


Takođe, naznačeno je da se rešenje po automatizmu, pored podnosioca zahteva dostavlja i Šumskoj upravi Zlatibor.

Ono što nam uporno tvrde u opštinskom Odseku za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine i ono što je napisano u njihovim sopstvenim rešenjima je u oštroj suprotnosti.

Dakle, šta smo danas naučili?
  1. Svako može da seče stabla u svom dvorištu kako i koliko želi, a Šumsku upravu treba da uključi samo ukoliko drvnu masu želi da proda, ali je istovremeno u obavezi da seču i uklanjanje izvrši pod stručnim nadzorom Šumske uprave
  2. Šumska uprava ne kreće sa doznačivanjem stabala za seču bez opštinskog rešenja, ali Opština nije u obavezi da im to rešenje dostavi.
  3. Inspektor za zaštitu životne sredine veruje da rešenje o seči ne dostavlja Šumskoj upravi , ali im neki opštinski službenik to ipak dostavi jer tako pročita na samom rešenju.
A onda, kada je gotovo 70 stabala posečeno, odjednom se digne frka oko toga što Šumska uprava nema rešenje na osnovu kojeg se vrše doznake, pa se to rešenje brže-bolje ipak nađe. Zašto, ako čovek može da seče kako mu padne na pamet jer je to njegovo dvorište?

Još nam ostaje da sačekamo da se inspektor za zaštitu životne sredine vrati sa terena i obavesti nas da terenskom inspekcijom nisu ustanovljena nikakava prekoračenja.

Нема коментара:

Постави коментар