среда, 07. новембар 2012.

Posečeno trostruko više stabala nego što je odobreno opštinskim rešenjima

Prema rešenjima koje je opština Čajetina izdala u tri navrata na zahtev zlatiborske Srpske pravoslavne crkvene opštine, sa parcele čiji je ova crkvena opština korisnik, odobrava se uklanjanje 70 stabala zarad izgradnje prilaznog puta do novoformiranih parcela i još 30 stabala radi izgradnje parohijskog doma. 

To je ukupno 100 stabala. Ali samo na papiru. U šumi koja je sađena u drvoredima, veoma lako se može proceniti koliko stabala zaista nedostaje na sveže prokopanim putevima kroz šumu. Istina je da je samo za izgradnju prilaznih puteva, posečeno najmanje 250-300 stabala! I to bez dela na kojem se gradi parohijski dom. 


Sa druge strane, za izgradnju stambenih objekata, privrednom društvu „Kalman“ d.o.o, u maju 2011. godine je odobrena seča 15 stabala koja ometaju izgradnju. Stabla na parceli na kojoj se pomenuti stambeni objekti grade su posečena nekoliko godina pre donošenja ovog rešenja. Tom prilikom, drvoseče nisu bile toliko ažurne kao u slučaju uklanjanja stabala sa crkvene parcele, te su za sobom ostavili i panjeve. Prema broju panjeva, tada je posečeno ravno 72 stabla crnog bora, i to onih najstarijih u ovom delu šume – stogodišnjih.


Udruženje građana „Sačuvajmo zlatiborsku šumu“ je ova rešenja, zajedno sa ostalim propratnim materijalom, prosledilo nadležnim organima koji će, nadamo se, utvrditi odgovornost za ovo pustošenje jedine veće šumske celine u centru Zlatibora i ispitati i druge, eventualne manjkavosti izdatih rešenja.

Rešenja možete pogledati ili preuzeti klikom na sledeće linkove:

Нема коментара:

Постави коментар