понедељак, 25. јун 2012.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE - KO JE DAO DOZVOLU ZA SEČU ZLATIBORSKE ŠUME?




Udruženje građana „Sačuvajmo zlatiborsku šumu“ još jednom snažno apeluje na javnost i upozorava da se radovi u park-šumi u neposrednoj blizini crkve u samom centru Zlatibora nastavljaju u punom jeku.

Do sada je na delu zemljišta koje je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve posečeno više od 100 borova starosti između 50 i 100 godina, što predstavlja štetu koju nikakvo ozeljenjavanje i sađenje mladica ne može popraviti. Na upravo raskrčenom i opustošenom zemljištu uveliko teku pripreme za izgradnju sveštenikove kuće, dok je ostatak crkvenog zemljišta isparcelisan i dat na prodaju zarad izgradnje turističkih i komercijalnih objekata. Bageri neprestano kopaju trasirajući prilazne puteve do budućih parcela, a već se nasipa i glavni put, koji će prema Planu generalne regulacije proći direktno kroz središte šume.

Opravdanje za ovu devastaciju, lokalne i crkvene vlasti na Zlatiboru nalaze u obezbeđivanju finansijskih sredstava za završetak izgradnje zlatiborskog Hrama. Ovakva opravdanja ocenjujemo kao opasna i nezakonita, jer ni opština Čajetina, a prvenstveno resorna ministarstva i stručne ustanove za zaštitu životne sredine ovakav način profitiranja ne bi smeli da tolerišu!

Zbog toga smo u toku protekle nedelje zatražili od nadležnih ministarstava Republike Srbije da se preispita zakonitost donošenja i sprovođenja Plana generalne regulacije, kao i da javnosti obelodane informacijama od javnog značaja koje se odnose na mišljenja, saglasnosti i rešenja u vezi sa napred navedenim planom. Takođe, od nadležnih opštinskih tela, zatražili smo dokaze o prenameni zemljišta i kopije dozvola za izvođenje radova, kopije izdatih lokacijskih dozvola, kao i kopije rešenja na osnovu kojih se seča sprovodi i koja sadrže mišljenje, obrazloženje i tačan broj stabala predviđenih za seču.

Opštinska uprava Čajetina nam je ljubazno prosledila saglasnost Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u vezi sa nacrtom Plana generalne regulacije od 20. februara 2011. godine, ali nam na uvid nije dala dokument od pre nekoliko godina u kojem ovo isto ministarstvo odbija da da saglasnost za Plan, nalazeći mu niz zamerki – čime nam je uskraćeno pravo na informacije od javnog značaja.

Prema odgovoru Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Upravi za šume Plan generalne regulacije nije dostavljen na upoznavanje i izjašnjavanje, a ova Uprava nije obaveštena ni o javnom izlaganju Plana.

Udruženje građana „Sačuvajmo zlatiborsku šumu“ radi na uključivanju inspekcijskih službi koje bi izašle na teren i proverile zakonitost sprovođenja radova, kao i donošenja lokacijskih dozvola. Ovo je poslednji trenutak u kojem možemo sprečiti potpuno pustošenje šume i biodiverziteta, do kojeg će svakako doći ukoliko opština nastavi da izdaje lokacijske dozvole, kao i rešenja o seči stabala zarad izgradnje objekata na građevinskim parcelama.

„Sačuvajmo zlatiborsku šumu“ poziva sve pravnike, novinare i zvaničnike koji nas prate i žele da nas podrže, da nam se jave sa pitanjima i predlozima i pomognu nam da sprečimo uništenje još jedne zelene oaze u Srbiji.

Zvanične dopise i dokumente možete preuzeti direktno sa ovog bloga.
S poštovanjem,


Udruženje građana
„Sačuvajmo zlatiborsku šumu“

 *Fotografija: Kurir

Нема коментара:

Постави коментар