понедељак, 25. јун 2012.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE - KO JE DAO DOZVOLU ZA SEČU ZLATIBORSKE ŠUME?
Udruženje građana „Sačuvajmo zlatiborsku šumu“ još jednom snažno apeluje na javnost i upozorava da se radovi u park-šumi u neposrednoj blizini crkve u samom centru Zlatibora nastavljaju u punom jeku.

Do sada je na delu zemljišta koje je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve posečeno više od 100 borova starosti između 50 i 100 godina, što predstavlja štetu koju nikakvo ozeljenjavanje i sađenje mladica ne može popraviti. Na upravo raskrčenom i opustošenom zemljištu uveliko teku pripreme za izgradnju sveštenikove kuće, dok je ostatak crkvenog zemljišta isparcelisan i dat na prodaju zarad izgradnje turističkih i komercijalnih objekata. Bageri neprestano kopaju trasirajući prilazne puteve do budućih parcela, a već se nasipa i glavni put, koji će prema Planu generalne regulacije proći direktno kroz središte šume.

Opravdanje za ovu devastaciju, lokalne i crkvene vlasti na Zlatiboru nalaze u obezbeđivanju finansijskih sredstava za završetak izgradnje zlatiborskog Hrama. Ovakva opravdanja ocenjujemo kao opasna i nezakonita, jer ni opština Čajetina, a prvenstveno resorna ministarstva i stručne ustanove za zaštitu životne sredine ovakav način profitiranja ne bi smeli da tolerišu!

Zbog toga smo u toku protekle nedelje zatražili od nadležnih ministarstava Republike Srbije da se preispita zakonitost donošenja i sprovođenja Plana generalne regulacije, kao i da javnosti obelodane informacijama od javnog značaja koje se odnose na mišljenja, saglasnosti i rešenja u vezi sa napred navedenim planom. Takođe, od nadležnih opštinskih tela, zatražili smo dokaze o prenameni zemljišta i kopije dozvola za izvođenje radova, kopije izdatih lokacijskih dozvola, kao i kopije rešenja na osnovu kojih se seča sprovodi i koja sadrže mišljenje, obrazloženje i tačan broj stabala predviđenih za seču.

Opštinska uprava Čajetina nam je ljubazno prosledila saglasnost Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u vezi sa nacrtom Plana generalne regulacije od 20. februara 2011. godine, ali nam na uvid nije dala dokument od pre nekoliko godina u kojem ovo isto ministarstvo odbija da da saglasnost za Plan, nalazeći mu niz zamerki – čime nam je uskraćeno pravo na informacije od javnog značaja.

Prema odgovoru Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Upravi za šume Plan generalne regulacije nije dostavljen na upoznavanje i izjašnjavanje, a ova Uprava nije obaveštena ni o javnom izlaganju Plana.

Udruženje građana „Sačuvajmo zlatiborsku šumu“ radi na uključivanju inspekcijskih službi koje bi izašle na teren i proverile zakonitost sprovođenja radova, kao i donošenja lokacijskih dozvola. Ovo je poslednji trenutak u kojem možemo sprečiti potpuno pustošenje šume i biodiverziteta, do kojeg će svakako doći ukoliko opština nastavi da izdaje lokacijske dozvole, kao i rešenja o seči stabala zarad izgradnje objekata na građevinskim parcelama.

„Sačuvajmo zlatiborsku šumu“ poziva sve pravnike, novinare i zvaničnike koji nas prate i žele da nas podrže, da nam se jave sa pitanjima i predlozima i pomognu nam da sprečimo uništenje još jedne zelene oaze u Srbiji.

Zvanične dopise i dokumente možete preuzeti direktno sa ovog bloga.
S poštovanjem,


Udruženje građana
„Sačuvajmo zlatiborsku šumu“

 *Fotografija: Kurir

петак, 22. јун 2012.

PRESKOČILI REPUBLIČKU UPRAVU ZA ŠUME

STIGLA JE I FORMALNA POTVRDA IZ UPRAVE ZA ŠUME - Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede: PLAN GENERALNE REGULACIJE NASELJENOG MESTA ČAJETINA SA NASELJENIM MESTOM ZLATIBOR, I FAZA nikada nije dostavljen na upoznavanje i izjašnjavanje niti je Uprava ikada bila obaveštena o javnom izlaganju ovog plana.

 


Do sada je na delu zemljišta koje je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve posečeno više od 100 borova starosti između 50 i 100 godina, što predstavlja štetu koju nikakvo ozeljenjavanje i sađenje mladica ne može popraviti. Na upravo raskrčenom i opustošenom zemljištu uveliko teku pripreme za izgradnju sveštenikove kuće, dok je ostatak crkvenog zemljišta isparcelisan i dat na prodaju zarad izgradnje turističkih i komercijalnih objekata. Bageri neprestano kopaju trasirajući prilazne puteve do budućih parcela, a već se nasipa i glavni put, koji će prema Planu generalne regulacije proći direktno kroz središte šume.
Opravdanje za ovu devastaciju, lokalne i crkvene vlasti na Zlatiboru nalaze u obezbeđivanju finansijskih sredstava za završetak izgradnje zlatiborskog Hrama. Ovakva opravdanja ocenjujemo kao opasna i  nezakonita, jer ni opština Čajetina, a prvenstveno resorna ministarstva i stručne ustanove za zaštitu životne sredine ovakav način profitiranja ne bi smeli da tolerišu!понедељак, 18. јун 2012.

PETICIJA - ŠEFU DELEGACIJE EU U SRBIJI

Pokrenuta je PETICIJA u kojoj se od gospodina Vensana Dežera, Šefa delegacije EU u Srbiji traži da hitno interveniše kod Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja zbog kršenja Arhuske konvencije, čl. 17, Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", br. 135/04 i 36/09) i nepridržavanja obaveza iz projekta NATURA 2000, u cilju zabrane daljeg uništenja Parka prirode, vraćanja u prvobitno stanje i revizije Plana generalne regulacije na Zlatiboru, kojom je prirodno dobro prevedeno u građevinsko zemljište turističko-komercijalne namene.


Od nadležnog Ministarstva dodatno se traži da ispita okolnosti pod kojima je odobrena prodaja zemlje sa građevinskom dozvolom i potpuno uništenje šumskog pokrivača na velikom delu prirodnog dobra, kao i da pokrene postupak za krivičnu odgovornost protiv svih odgvornih lica.
  

субота, 16. јун 2012.

BEZ ODGOVORA NA DOPIS - EPARHIJA ŽIČKA U VEZI SA DEVASTACIJOM ZAŠTIĆENOG PRIRODNOG DOBRA


Sa žaljenjem konstatujemo da nam se ni nakon dve nedelje i brojnih telefonskih poziva, niko iz kancelarije Eparhije žičke nije obratio u vezi sa dopisom o nameri njihove zlatiborske parohije da uništi deo Parka prirode koji se nalazi na crkvenoj katastarskoj parceli. Stoga ćemo, uprkos tome što je bio naslovljen na Episkopa lično, smatrati da je dopis ignorisan.

Činjenicu da su se u međuvremenu građevinski radovi u šumi nastavili pojačanim intenzitetom, što je rezultiralo novom sečom više od 100 borovih stabala i kompletnim uklanjanjem njihovih nadzemnih i podzemnih ostataka, tumačimo kao jasan signal da lokalna parohija uživa otvorenu podršku žičke Eparhije u nameri da na vrlo tragičan i nezakonit način obezbedi sredstva neophodna za nastavak gradnje hrama na Zlatiboru.

S tim u vezi, temeljem čl. 17, Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", br. 135/04 i 36/09) i pravima sadržanim u Arhuskoj konvenciji, zahtevamo da se smesta javno obelodane svi planovi o tačnom broju predviđenih i prodatih građevinskih parcela u Parku prirode, dostave na uvid javnosti svi detalji ugovora koji su sklopljeni na štetu  Šumskog kompleksa i biodiverziteta i do daljnjeg obustavi svaka aktivnost na uništavanju Parka prirode.
петак, 15. јун 2012.

PRAVNI KORACI - PREISPITIVANJE ZAKONITOSTI PLANA

U toku protekle nedelje zatražili smo od nadležnih ministarstava Republike Srbije da se preispita zakonitost donošenja i sprovođenja PLANA GENERALNE REGULACIJE NASELJENOG MESTA ČAJETINA SA NASELJENIM MESTOM ZLATIBOR I FAZA, kao i da nam se omogući pristup informacijama od javnog značaja koje se odnose na mišljenje, saglasnost i rešenje u vezi sa napred navedenim planom.

U prilogu se nalaze kopije dokumenata, a ovom prilikom pozivamo sve pravnike, novinare i zvaničnike koji nas prate i žele da pomognu, da nam se jave sa pitanjima i predlozima.
 недеља, 10. јун 2012.

DOPIS MEDIJIMA - NEFORMALNA GRUPA GRAĐANA
Formirana neformalna grupa građana
„Sačuvajmo zlatiborsku šumu“

Aktivno se nastavljaju pripreme da jedna od retkih preostalih park-šuma u centru Zlatibora, koja se prostire na zemljištu površine od gotovo šest hektara, u neposrednoj blizini zlatiborskog Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg, bude pretvorena u gradilište na kojem će nići stambeni, turističкi ili коmеrciјаlni оbјекti. Zbog specifičnosti i urgentnosti situacije, osnovana je neformalna grupa građana „Sačuvajmo zlatiborsku šumu“, čiji su članovi udruženi sa jasnim ciljem: boriti se za opstanak i očuvanje ove zelene oaze.

среда, 06. јун 2012.

DOPIS MEDIJIMA - NESTANAK ZLATIBORSKE ŠUME
UBIJAJU ŠUMU U CENTRU ZLATIBORA


Poštovani,

Obraćam Vam se u vezi sa nezamislivom namerom lokalne (ali i crkvene) vlasti na Zlatiboru da profitira od prodaje zemljišta koje već više od pola stoleća odoleva pokušajima različitih gramzivih interesnih grupa da ga pretvori u građevinsko, profitabilno zemljište, iako ono predstavlja jedinu netaknutu šumsku eko-celinu u centru Zlatibora.